Famosu 500.000 KM za podsticaj izvoza

Bez autora
Mar 29 2011

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS predložiće na sljedećoj sjednici Vlade da fabrici motora "Famos" u Istočnom Sarajevu, pod posebnim uslovima i kriterijumima, bude dodijeljeno minimalno 500.000 KM iz sredstava namijenjenih za podsticaj izvoza. Ova sredstva trebalo bi dodijeliti "Famosu" jer je iznenada pogođen situacijom u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, gdje preduzeće izvozi svoje proizvode. Od oko 300 radnika, koliko ih je zaposleno u ovom preduzeću, 103 radnika trebalo bi da budu zbrinuta po raznim osnovama - redovnim penzionisanjem, dokupom staža, a jedan broj radnika je tehnološki višak, jer nemaju odgovarajuću kvalifikaciju.

Famosu 500.000 KM za podsticaj izvozaMinistarstvo industrije, energetike i rudarstva RS predložiće na sljedećoj sjednici Vlade da fabrici motora "Famos" u Istočnom Sarajevu, pod posebnim uslovima i kriterijumima, bude dodijeljeno minimalno 500.000 KM iz sredstava namijenjenih za podsticaj izvoza.

Prilikom posjete ovoj fabrici, resorni ministar Željko Kovačević istakao je da bi ova sredstva trebalo dodijeliti "Famosu" jer je iznenada pogođen situacijom u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, gdje preduzeće izvozi svoje proizvode.

Direktor "Famosa" Risto Dabić rekao je da bi od oko 300 radnika, koliko ih je zaposleno u ovom preduzeću, 103 radnika trebalo da budu zbrinuta po raznim osnovama - redovnim penzionisanjem, dokupom staža, a jedan broj radnika je tehnološki višak, jer nemaju odgovarajuću kvalifikaciju.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da je juče u Istočnom Sarajevu podržan program rekonstruisanja "Famosa", do kojeg treba da dođe u idućem periodu, i spajanje sa "Koranom" u stečaju kako bi firma proširila proizvodne mogućnosti, a samim tim i tržište.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Gojko Drašković rekao je da je upućen zahtjev Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS da po hitnom postupku idu izmjene regulacionog urbanističkog plana kako bi se riješili imovinsko-pravni odnosi "Famosa".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik